23 rujna, 2007

Pismo Davoru Jelaviću

Gospodine Jelaviću, javljam Vam se glede odgovora koji smo dobili u svezi s izgradnjom na kčbr. 4379/21 k.o. Žitnjak u Borovju. S obzirom na to da imam dosta opazaka, počinjem redom.

1. Pod natuknicu PREDMET napisali ste da šaljete odgovor u svezi gradnje zgrade ispred stambenog bloka Ulica grada Chicaga 19, 21 i 23. Opaska: riječ je bloku zgrada u Ulici grada Chicaga i19, 21, 23 ALI i zgrada u Ulici grada Chicaga 31 i 33, da ne spominjem i zgrade u Zbiljskoga 26 i 28 jer one jednom stranom okružuju dotično igralište, ali im je ulaz s druge strane.

2. Rečenica usput dodana da je zahtjev za izdavanje građevinske dozvole podnesen i postupak je u tijeku jasno govori da nema sumnje da će ured izdati i tu dozvolu. Međutim to što navodite GUP i njegove odrednice tipa M1, obveza donošenja ili nedonošenja detaljnog plana uređenja jednostavno NEMA VEZE SA STVARNOŠĆU. Jednostavno rečeno: nema te struke koja bi dopustila toliku izgrađenost parcele. Jer doisto je neobično kad velite da je parcela sa svih strana ograđena prometnicom pa nas stoga nitko nije imao pitati ni za što. Gospodine Jelaviću, pa svaka je prazna površina ograđena prometnicom ako se hoda oko nje, a ne preko nje, a ova je površina i sama prometnica kad su preko nje pretrčavala djeca od jedne do druge zgrade ili od zgrade do pekarnice. Pa zašto onda dopuštate izgradnju na prometnici???

3. Očekujem odgovor da je parcela privatno zemljište i da grad s time nema ništa. ALI IMA!!! Jer je Grad dodijelio to zemljište 28. 11. 2006. nagodbom tvrtki TEM 95 " d.o.o., Zagreb, Međimurska 19 i nekolicini fizičkih osoba u zamjenu za k.č.br.4670/18 k.o. Grad Zagreb, zgrada i dvorište u Zagrebu, Ul. Ćire truhelke.... da dalje ne prepisujem što još. Grad je javnu površinu dao u privatno vlasništvo i ondje gdje je mogao omogućiti normalan život, dostojan grada, nagodbom dopušta da se izgradi zgrada nepropisno udaljena od okolnih, zgrada koja će oteti nužne ulaze drugima zgradama, koja će se u slučaju potresa obrušiti na ostale (ili one na nju) bez poštivanja razmjera visine zgrade i udaljenosti od susjedne, zgrada koja će uništiti igralište 100-njak djece.

GRAD JE OTEO PARK STANARIMA U ULICI GRADA CHICAGA 19, 21, 23, 31, 33!!! DAO GA JE ZA ZGRADU. I to je jedina istina.

Usput u zgradama u Ulici grada Chicaga 19, 21 i 23 stanuju znanstveni novaci, asistenti, sveučilišni profesori, htjeli mi to reći, ili ne, obrazovna krema hrvatskoga društva.

Gospodine Jelaviću, ni Vi ni ja nismo obrazovani urbanisti: Vi ste ekonomist, ja sam lingvistica. Ipak, za pretpostaviti je da ćete Vi željeti zgradu, a ja park na kčbr. 4379/21 k.o. Žitnjak u Borovju!

S nadom da će Grad sada sklopiti novu nagodbu kojom će Tem-u 95 i ostalim vlasnicima dati neko drugo zemljište za ono na Trešnjevci, a umjesto ovog na Borovju, zemljište koje nije usred kakva bloka, a vrijedno približno kao ono na Trešnjevci, pozdravljam Vas!

U Zagrebu 11. 9. 2007.

Nema komentara: