01 travnja, 2008

Novosti

Nakon duuugog vremena evo nas opet.
Bez brige, nismo zamrli, iako se mogao steći takav dojam.
Ivana i ja smo se našli i napravili nekakvu evaluaciju i donijeli odluke o budućim koracima za spas livade. U međuvremenu, gledam kroz prozor, gunđam zbog smeća što se skuplja u prostoru između livade i naših zgrada. Dojam je da nikoga nije briga. Zato sam par puta skupio te najlone, kartone i ostalo i odnio u kontejner. Evo kako izgleda:

Ekipa iz Fade In-a snimit će dokumentarac o našoj borbi za spas livade. To je super, jer je usput i odlična prilika da se cijela priča malo reanimira.
Vidim da se i na stranicama Roda priča o nama, što me jako veseli...
Na jednoj mailing listi se razvila lijepa rasprava pa je prenosim.
Vec neko vrijeme s ekipom iz FadeIN-a dogovaramo snimanje dokumentarnog filma, u kojemu bi desetak minuta bilo posveceno problematici livade u nasem bloku. Tema filma su urbanisticki problemi u Zagrebu i okolici. U tri price bit ce predstavljeni problemi iz tri razlicita gradska i prigradska naselja. Nas problem je prepoznat kao vrlo zamnimljiv. Film ce biti prikazan na HTVu.
Na sastancima smo se slozili da je ovo jako dobra prilika za ponovni medijski proboj i za obnavljanje pomalo zamrlih nastojanja da se spasi livada.
Uglavnom, sad ste nam vi potrebni. Danas se u 18 trebamo naci s filmskom ekipom kako bi dogovorili zadnje detalje o filmu, snimanju itd. S obzirom na to da nas treba biti sto vise, kako bi se pojacao efekt i kako bi film bio zanimljiviji, bilo bi dobro da se u sto vecem broju nademo danas u 18 u "pustinji" izmedu ulaza 21 i 25. Samo snimanje ce se obaviti tokom vikenda, tako da je jos vaznije da tada budemo prisutni u impozantnim kolicinama.

A što kažete na to da želju za spašavanjem livade pokažemo na taj način da po njoj ne bacamo smeće, a već postojeće smeće skupimo u jednoj radnoj akciji? Ima li zainteresiranih? Srijeda (2.04.) u 18 sati. Tako bi mogli pokazati djeci koja se igraju na ostatcima livade da se okoliš mora čuvati, a i nas će podsjetiti da smo sami odgovorni za svoje dvorište.

Naravno da ima zainteresiranih. Mene uzasno ljuti to smece. I u par navrata sam izasao i pokupio ga. Nakon par dana bi opet bilo sve isto. Sto se tog smeca tice, sad sam ga namjerno odlucio ostaviti da i njegovo prisustvo pokaze sta se zapravo dogada u nasem bloku.
Meni se ideja jako svida. Medutim, mislim da bi i to bilo efektno kao jedna od akcija koja ce biti prikazana u filmu. Zato mislim da je OK ostaviti da smece odlezi jos neko vrijeme (do snimanja), iako mi se od pogleda kroz prozor okrece zeludac.

Ovo je super ideja i o tome razmišljam otkad sam uselio u crvenu zgradu prije otprilike godinu dana. I prije ograđivanja livade okoliš naših zgrada je bio poprilično jadan, pogotovo onaj dio odmah ispred zgrada gdje se parkiraju automobili. Znate i sami da je pun rupa koje se za svake kiše napune vodom, one ploče uz zid su odvaljene, a često ima i smeća razbacanog
uokolo (jel se sjećate onog ogromnog auspuha uz sivu zgradu koji je tamo stajao mjesecima?)
Nemam još djecu, ali nekako mi ne bi bilo drago da se igraju uz te zahrđale auspuhe i po lokvama i blatu. Pa ako se napokon makne ta ograda, stvarno ne bi bilo zgoreg da sami taj prostor malo uredimo da ne izgleda ko predgrađe Tirane. Spreman sam pomoći, a i financijski u idealnom slučaju kad bi se dogovorili da zajednički platimo nekakvo uređenje tog prostora oko livade
(barem nekakvo nasipanje rupa, poravnanje terena, travicu...)

Da, taj okolis je odvratan. Mene podsjeca na pustinju pa zato i koristim taj izraz kad mislim na prostor izmedu ulaza 19, 21 i 23. Medutim, treba reci da degradacija okolisa nije zapocela s dizanjem ograde. Auti su se i prije parkirali kojekako i gdje je tko stigao. Tlo je vrlo tanko i kotaci vrlo brzo unistavaju zemljani sloj, otkrivajuci sljuncanu podlogu. Erozija dalje cini svoj dio posla. I onda dobivamo situaciju kakvu imamo. Znam da auta ima sve vise, a nitko nije predvidio dovoljno parkirnih mjesta, ali mislim da bi i nasa svijest trebala biti na dovoljnoj razini da shvacamo kako auti unistavaju ionako degradirani okolis nasih zgrada.
Kad je livada jos bila slobodna, medutim, nije bilo cudno vidjeti ljude kako se nonsalantno voze preko nje. Jednom sam se izderao na nekog tipa koji je u crnom BMWu presao juznim dijelom livade i skoro dobio batine.. Gledao sam malo slike livade iz 2002. pa sve do 2007., da vidim kako je sve to izgledalo. I moja pretpostavka se potvrdila uvidom u te slike. A pretpostavka je bila da se livada vrlo brzo smanjuje zbog prelaska automobila preko nje. Rubni dijelovi livade se sve vise povlace, dok se izlokano tlo siri. Ljeti je katastrofa, kad je sve suho i onda vjetar nosi oblake prasine. Zimi je katastrofa kad padne kisa. Katastrofa je u bilo koje godisnje doba zbog rupa koje se produbljuju, sire...
Sve to, naravno, utjece na nas koji zivimo u Ulici grada Chicaga 19, 21, 23. Dovoljno je pogledati koliko se promijenila djecja igra ubrzo nakon podizanja ograde. Djeca su lopte zamijenila kamenjem, uzela su u ruke puske, igraju se na onim malenim "zelenim povrsinama" uz zidove zgrada. Mi odrasli se vise gotovo uopce ne druzimo... Medutim, tu vec zalazimo u socioloska pitanja, a ne bih o tome...
Ne znam kako izgleda predgrade Tirane. Nisam tamo bio. Medutim, to s uredenjem livade je
posebna prica.

2 komentara:

david santos kaže...

Hello, Nixk!
I loved this post and this blog.
Thank you.

Nikx kaže...

Thank you too :-)
I'm happy if somebody from other countries is interested in urbanistic problems in Zagreb. There are many problems, indeed, but I just present here our "battle" to save one of the rare meadows in our town.