31 svibnja, 2007

Dan sastanaka

Jučerašnji dan možemo nazvati danom sastanaka. Počelo je već u 7:30, kad nam je došao predsjednik gradske četvrti Peščenica Žitnjak, Ivan Šikić. On je došao sa svojim pratiteljem, majušnim debeljkom s brčićima, što je držao Šikiću kišobran. Šikić je rekao da sve zna. Nije njemu bio potreban nikakav obilazak gradilišta. Jer, kaže Šikić: "Sve je to u skladu s propisima!". Čovječuljak je kao jeka dodao još par puta "da da... propisima. Propisima. Sve je prema propisima." Nadodao je Šikić i kako se u gradu Zagrebu sve gradi u skladu s propisima i da se uvijek pita struku za mišljenje. Na što se čovječuljak mudro i promptno nadovezao kimanjem glave, dok su mu kišne kapi prskale s brčića. Na naše pitanje kako je moguće da je sve propisno, ako su ogradom zauzeli nogostupe i kako je moguće da još nemaju ni table. On je rekao da se ne brinemo, ionako je oduvijek tu ucrtana zgrada. Da možemo pogledati maketu naselja u zgradi Gradske četvrti. Onda smo ga pitali još nešto, vezano za zgrade, što je Šikića jako zabavilo: "HA HA jedno je ono što piše u tim planovima, a drugo je ono što se radi". Toliko o propisnosti. Ništa. Barem smo uspjeli unijeti malo veselja u tu nježnu birokratsku dušicu, a omogućili smo i njegovom privatnom čovuljku da malo razgiba vratne mišiće kimanjem. Zaključak je pjesnički: Vječni mladić Šikić uvukao nam se pod kožu kao mišić.
Zatim smo otišli u zgradu Gradske četvrti. Pogledali smo maketu i prvo se pokušavali snaći. Situacija na maketi u mnogim detaljima odudara od realne situacije. Onda je izašao debeljko iz ureda, brat blizanac (!) onog Šikićevog pratitelja. On je prvo rekao: "Šta se mi bunimo zbog te zelene površine, kad ćemo imati metro, kojim ćemo s djecom za 5 minuta doći do Maksimira i bilo kojeg Zagrebačkog parka!". Nismo mogli vjerovati da to čujemo. Onda nam je rekao da se moramo boriti, on nam predlaže peticiju, daje nam svakakve kontakte u gradskoj upravi, urbanističkom zavodu itd. Tad se odjednom pojavljuje njegov brat blizanac i više ih ne uspijevamo razlikovati pa odlazimo.
Popodne sam izložio našu problematiku pred urbanističkom sekcijom Zelene akcije. Više o tome u sljedećem postu.

1 komentar:

Srdjan Gavrilovic kaže...

Ljepo boga mi.... Ako vam ne treba park ne treba vam niti stan! Pa mozete spavati po tramvajima ili na klupama negdje u gradu! A niti auto vam nije potreban! Imate vjerojatno rjesenje i za to! Nekakav trotinet ili po onom principu - vesele familije iz predgradja koja kolima citaj "zapregom" ide do centra! Ili tramvajem! Pa tako zivite "u" i putujete tramvajem! Zgodno! Usteda na pomolu! kako se samo ranije niste sjetili!!! A i te skole koje ste zavrsavali!!! Sta ce vam sve to kada ne kapirate "logiku progresa"!!! Ecola! I sada! Na trg Bana Jelacica u prosvjed! Za "PARKIC"!!!

Srdjan Gavrilovic