16 lipnja, 2007

Feral is not dead!

Danas su kiosci zjapili jednom velikom prazninom. Nakon 14 godina kontinuiranog izlaženja, Feral se nije pojavio u prodaji. Nećemo ovdje pisati o razlozima, jer je sve objašnjeno na njihovom siteu.

Ovdje ćemo samo reći kako je Feral bio i uvijek će biti jedan od naših najvažnijih učitelja u sektoru civilnog aktivizma. Novine su to koje su uvijek imale sluha za sve inicijative slične nama, koje su nas odgajale da reagiramo na nepravdu, na nepoštovanje zakona, na sve moguće vrste kršenja naših građanskih prava.

Novine su to koje su donosile nebrojive članke, koji su svojom tematikom, stilom, artikuliranošću, britkom i preciznom satirom daleko odskakale od svega što se moglo naći u našim kioscima.

Ono što se nas konkretno tiče su odlični članci Mladena Škreblina, koji je ukazivao na devastaciju urbanog prostora i nudio rješenja. Ti su članci u velikoj mjeri inspirirali našu inicijativu. Konačno, Feral je prvi objavio vijest o našem problemu. Kad još nitko nije čuo da se išta zbiva u Borovju, oni su se zainteresirali za nas samo na temelju jednog maila. Odgovor Igora Lasića je bio: "zanima me stvar, načelno, čim ima nekog građanskog otpora... samih takvih slučajeva inače ima čitav ocean u Zagrebu, ali malo tko diže glas." Već par dana kasnije pojavili smo se na stranicama Ferala, a uskoro nakon toga u mnogim drugim novinama, radiju, TVu,...

Svjetlonošo, vidimo se na kioscima - uskoro!

Nema komentara: