05 lipnja, 2007

Prezentacija inicijative

Ostali smo vam dužni izvještaja s prezentacije naše inicijative pred urbanističkom sekcijom Zelene akcije. S obzirom na to da je, silom prilika, prošlo dosta vremena od toga, nećemo duljiti, već ćemo reći samo ono što je bitno.

Dakle, prema predloženom dnevnom redu naša prezentacija je bila druga točka, iza rasprave o primjedbama na prijedlog Zakona o gradnji i uređenju. Okupilo se petnaestak, uglavnom starijih, urbanista, arhitekata i sociologa, koje smo do sada poznavali samo iz novina i čijim smo se akcijama divili. Bila je tu Vera Šimek Petrinjak, Mladen Škreblin, Vitomir Lay, Manelica,... nažalost, nisam zapamtio sva imena.

Prezentacija, potkrijepljena našim fotografijama, pažljivo je saslušana, a onda je uslijedila vrlo živahna rasprava. Bilo je stvarno pravo uživanje komunicirati s tolikim gorljivim borcima za humaniji urbani prostor. Ideje za daljnje akcije su prštale sa svih strana. Pravi brainstorming. Nećemo sad na ovom mjestu iznositi sve zaključke, jer je određena doza tajnovitosti potrebna želimo li išta postići. U nastavku sastanka čuli smo za još neke projekte koje treba zaustaviti ili je borba za njihovo zaustavljanje u toku. Primjeri su: izgradnja nekog megakompleksa na zelenoj površini u Središću, nasuprot Bundeka; izgradnja niza 17-katnih nebodera na zapadnoj strani Savske ceste, između Vukovarske i Ljubljanske avenije...

Međutim, ono što je najvažnije je to da urbanistička sekcija u potpunosti podržava našu inicijativu i nudi nam svu svoju podršku. Isto tako, par dana prije ovoga smo se, kao inicijativa, pridružili novonastaloj udruzi Grad građanima.

Ovaj sastanak ne samo da nam je „napunio baterije“, nego je i fokusirao našu borbu na neke stvari koje smo do sada pomalo zanemarivali.

Nema komentara: