12 srpnja, 2007

Pismo gradonačelniku uz peticiju

Grad Zagreb

Gradsko poglavarstvo

Gradonačelnik Grada Zagreba

Poštovani gradonačelniče,

U ulici grada Chicaga, u naselju Borovje, nalazi se jedna manja livada, potpuno okružena stambenim zgradama. Konkretnije, sa sjevera je omeđuje zgrada k. br. 19 i 21, sa zapada k. br. 23, s juga k. br. 31 i 33 (sve Ulica grada Chicaga) te s istoka zgrada u ulici Davora Zbiljskog k. br. 26 i 28. Livada je u vlasništvu Grada Zagreba, ali je nagodbom (klasa: 944-01/06-01/162; Urbroj: 251-03-02/1-06-2), sklopljenom 28. studenog 2006. dodijeljena građevinskoj tvrtci TEM 95.

Iako je prema prvotnom planu, donesenom krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća, na toj lokaciji bila predviđena izgradnja stambene zgrade, plan je više puta izmijenjen, a livada je ostala. S obzirom na to da u okolinim stambenim zgradama stanuje velik broj djece, a i zahvaljujući činjenici da je fizički odvojena od svih prometnica, livada je, prirodnim tijekom razvoja, postala dječje igralište i okupljalište odraslih stanovnika spomenutog stambenog bloka. Dobro je na ovom mjestu podsjetiti Vas i na to da zgrade u Ulici grada Chicaga k. br. 19, 23 i 25 pripadaju Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, a koriste ih znanstveni novaci. Prema tome, spomenuta je livada i poprište vrlo živih interdisciplinarnih intelektualnih rasprava, razmjene ideja, «rodilište» mnogih znanstvenih projekata.

Zbog svega navedenoga, stanari bloka u više su navrata pokušavali zaštititi livadu od automobila, koji se iz godine u godinu parkiraju sve dublje, uništavajući travnati pokrov. Nažalost, ni jedna od tih akcija nije naišla na razumijevanje od strane nadležnih tijela lokalne uprave.

Sredinom svibnja ove godine, tada nepoznati investitor, podigao je građevinsku ogradu, kojom je okružio čitavu livadu, a i uzurpirao sve okolne nogostupe. Odmah je uslijedio naš odgovor i organizirali smo se u građansku inicijativu za spas livade. S obzirom na to da se širom grada stalno dešavaju slične stvari pa gotovo da i ne postoji naselje u kojemu nema barem jednog sličnog gradilišta, povezali smo se s ostalim građanskim inicijativama i, u suradnji s Urbanističkim savjetom Zelene akcije, započeli s ispitivanjem zakonitosti sporne gradnje. Međutim, komunikacija s nadležnim tijelima je otežana ili, češće, nikakva, tako da ponekad ne uspijevamo doći do informacija, koje bi trebale biti javne. Zbog toga smo, kako bismo ukazali na potrebu spasa livade, tj. njene prenamjene tog dijela zone mješovite namjene M1 u zonu javnog parka Z1, pokrenuli peticiju, koju je podržala velika većina stanara našeg i susjednih blokova, kao i mnogi drugi građani.

S obzirom na to da širom grada, iz dana u dan, nestaju zelene površine, čime građani gube mogućnost kvalitetnog života u svojim vlastitim naseljima, dio zahtjeva peticije odnosi se na čitav grad Zagreb. Na taj smo način podržali zahtjev Urbanističkog savjeta Zelene akcije Gradu Zagrebu da se izvrši inventarizacija i zaštita svih javnih zelenih površina i igrališta unutar stambenih naselja. Iako je Gradski ured za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, izgradnju Grada, komunalne i stambene poslove i promet navodno započeo taj posao, to očito nije dovršeno, a još manje pretočeno u obvezujuću odluku. Posljedica toga je katastrofalno podilaženje željama investitora, koji uzurpiraju životni prostor građana, bez ikakvog obzira za naše stvarne potrebe. Zbog toga iz dana u dan donošenje takvog dokumenta postaje sve nužnije.

Jedno od najvažnijih pitanja je što ovakvim načinom izgradnje grada nudimo vlastitoj djeci, onim mladima u čijim je rukama budućnost ne samo ovoga grada, već i cijele naše zemlje. Želimo li im ponuditi kvalitetan, zdrav život, igru na zelenim površinama? Ili želimo da odrastaju okruženi betonskim sivilom, u klaustrofobičnim betonskim blokovima? Nudimo li im smijeh ili dosadu?

Smatramo da Vi, ne samo kao Gradonačelnik, već i kao čovjek koji velik dio svog slobodnog vremena posvećuje sportu i rekreaciji, dobro znate što je važnije pružiti djeci, ali i ostalim građanima. Molimo Vas, stoga, da razmislite o našim zahtjevima i da što hitnije obustavite devastaciju zelenih površina, sve u cilju što kvalitetnijeg života svih nas. Mi se, kao građanska inicijativa, obvezujemo da ćemo redovito, putem medija, obavještavati javnost o svim Vašim odlukama i tijeku naše akcije.

Original peticije s prilozima predali smo n. r. Davoru Jelaviću, pročelniku Gradskog ureda za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, izgradnju Grada, komunalne i stambene poslove i promet. Uz nadu da smo Vam ovim pismom pomogli da steknete uvid u pravo stanje stvari, očekujemo Vaše konkretne korake i srdačno Vas pozdravljamo.

S poštovanjem,

za Inicijativu Zeleno Borovje

Nikola Biliškov

U Zagrebu, 10. srpnja 2007.




Prilozi:

  1. Peticija s potpisima (29 stranica potpisa)
  2. Pismo podrške Urbanističkog savjeta Zelene akcije

Nema komentara: