18 srpnja, 2007

Sastanak stanara

Kao što je bilo oglašeno, jučer (17. srpnja) smo održali sastanak sa stanarima našeg bloka (Ul. grada Chicaga 19, 21, 23, 31 i 33 te Ul. Davora Zbiljskog 26 i 28). Odaziv je bio dobar, ali broj sudionika se nije mogao točno utvrditi zbog dinamike dolaženja i odlaženja. Osim ljudi iz MZOSovih zgrada, došlo je i nekolicina stanara iz ostalih zgrada, kao i dva novinara (Jutarnji i Večernji list) + fotograf Večernjaka.

Dnevni red je bio kako slijedi:
1. Predstavljanje inicijative Zeleno Borovje;
2. Dosadašnje aktivnosti
- podrška Urbanističkog savjeta Zelene akcije i GONG-a;
- podrška stranke Zelena lista;
- pojavljivanje u medijima, blog;
- suradnja s Pravom na grad i projektom Grad Građanima!;
- peticija;
- amandman na GUP;
- poslani zahtjevi (Gradonačelniku, Gradskom uredu za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, Ministarsvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, komunalnom redarstvu,...)
- sudjelovanje na sjednici Vijeća gradske četvrti Peščenica - Žitnjak
3. Trenutni status livade
- GUP i određenje prema novonastaloj situaciji;
- lokacijska dozvola;
- pregled stanja (gabariti zgrade [7 etaža * 2167 m2 na katastarskoj čestici površine 2167 m2!!!], bespravno postavljena ograda,...)
4. Podjela zaduženja preko ljeta, tj. tokom godišnjeg odmora
- utvrđivanje tko ostaje;
- nadzor livade;
- sustav obavještavanja u slučaju potrebe;
5. Razno

Najvažnija točka je, naravno, bila 4., ali ovdje nije potrebno duljiti o tome. Osvrnut ćemo se samo na novonastalu situaciju u vezi GUP-a.
Na inicijativu Zelene akcije i Prava na grad, Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva utvrdilo je u popodnevnim satima 16. srpnja da je GUP, koji je trebao biti izglasan na sutrašnjoj sjednici Skupstine Grada Zagreba (19. srpnja) protuzakonit, kao i cijela procedura njegovog donošenja. To je za nas, s jedne strane, malo loše, jer je sutra vijećnica HNS-a, Morana Paliković Gruden trebala uložiti amandman na taj GUP, kojim tražimo da se dio zone mješovite namjene (M1), koja obuhvaća otprilike cijelo Borovje, prenamjeni u zelenu površinu - dječje igralište (Z1). Ukratko, novi GUP neće biti donesen sada, što znači da neće biti niti ulaganja našeg amandmana. Ali to znači i to da će sigurno vrlo brzo krenuti kreiranje nove verzije GUP-a, što nadalje znači da će opet biti sazvana javna rasprava i sve što slijedi. Budno ćemo pratiti sve u vezi toga. Moramo biti spremni i sudjelovati u javnoj raspravi, kako bismo već u tom stupnju donošenja GUP-a trazili prenamjenu ovog dijela zone M1 u Z1.

Nema komentara: