23 svibnja, 2007

Gdje ćemo se igrati?

Princip Occamovog noža otprilike kaže da je od dva rješenja bolje ono koje je jednostavnije. Isto tako, najbolje su i najjače parole one koje su vrlo jednostavne.
Eto, recimo jučer. Jučer navečer malo su se pisali grafiti. Sve su to promatrala djeca i uskoro preuzela inicijativu. Jedan dečkić je prišao: "Teta, mogu ja nešto napisati?", uzeo sprej i napisao: GDJE ĆEMO SE IGRATI?
Tako jednostavno, a tako savršeno jasno! Naivno dječje pitanje koje pogađa ravno u srž problema, bolnom istinitošću. Doista, u toj su poruci sažeta sva naša nastojanja, u toj je poruci sažeto i sve ono što djeca žele.
A što to djeca žele? Djeci nije potrebno ništa posebno. Toliko puta smo se uvjerili, kao roditelji, kako su djeci uvijek najdraže one najjednostavnije igračke. S njima se najduže igraju, vezuju se za njih. Isto tako, djeci je dovoljna ova livada. Nikakve dodatne sadržaje djeca ne traže, samo trava po kojoj se mogu valjati, nabijati loptu, trcati, skakati,...
A što djeci nudi grad Zagreb? Umjesto da se igraju na zraku, na zelenim površinama, djeca se zatvaraju u stanove, gdje sate i sate provode pred televizorima. Ako se žele igrati, neka odu u neki shopping centar. Tamo su uredene igraonice. Sterilne. Bez krpelja. Bez alergenih biljaka. Ima i nekoliko velikih igraonica na otvorenom, recimo Bundek. Igraonice su to s mnoštvom sprava, po kojima bi se djeca trebala penjati, skakati i sl. Medutim, djeca više vole samo bacati kamenčiće u jezero. I to ne u ono sterilizirano, vec više vole ono koje je ostavljeno poludivlje. Tamo promatraju kukce, skupljaju grančice, bacaju kamenčiće u vodu... Eto, to našoj djeci treba, ništa sofisticiranije od toga.
Zbog toga je grafit "Gdje ćemo se igrati?" ono najbolje što je dosad napisano na ogradi u ulici grada Chicaga.

3 komentara:

Unknown kaže...

Pa lijepo i krasno što reagirate protiv takvih stvari, no ja vam moram reći kako su se na Vaše pisanje grafita ugledala i malo manje nevina i simpatična dječica (zlatni sprej), koja su osim vrijeđanja hrvatskog jezika učinila i malo veće gluposti. Naime, nekako u isto vrijeme kada su nastajali ti grafiti nekome je palo na pamet malo se nabacivati kamenjem što je rezultiralo razbijenim staklom na vratima na mom autu, tako da možda ipak ubuduće reagirate na legalan način kako nekima sa upitnim etičkim vrijednostima ili dobrim odgojem ne bi palo na pamet opet bacati kamenje po automobilima.

shulek kaže...

Žao mi je što Vam je razbijeno staklo, ali ono nije jamačno razbijeno u vrijeme pisanja grafita, niti onih koje su pisali odrasli, a niti onih koje su pisala djeca. Pitam se u kojem dijelu ste otkrili vrijeđanje hrvatskoga jezika? Je li možda hrvatski jezik i Vaš roblem jer se, naime, prijedlog s/ž sa piše samo kad slijedeća riječ počinje sa s, ž,š, z mn i drugim skupovima. Glede prijedloga da se nastupi legalno-pa nismo djeca! Legalna je sva sva devastacija u Hrvatskoj, a ipak je nenormalna. Okolnosti su se poklopile i žao mi je Vašega troška. Ipak mislim da ironičan diskurz s početka Vašega pisamca nije potreban. No, razumijem Vas da se negdje morate ispuhati.

Inicijativa Zeleno Borovje kaže...

Pozdrav gospodinu/gospođi k.
Moja iskrena sućut zbog devastacije stakla Vašeg automobila. I meni je nedavno otuđen bicikl ispred ulaza u stan. Međutim, s potpunom sigurnošću tvrdim kako se naše ispisivanje grafita ne može dovesti ni u kakvu korelaciju s ovim nemilim događajima.
Promatrate li noću kretanja, mogli ste zamijetiti skupine kvartovskih huligana što iz noći u noć paradiraju tim dijelom našeg naselja. Zbog relativno slabe osvjetljenosti to je i idealno mjesto za svakakva ispoljavanja adolescentskog bijesa.