21 svibnja, 2007

Stanje akcije

Dosad smo se bavili samo ispisivanjem grafita po ogradi. Time smo nervirali investitora (zasad još uvijek nepoznatog), ali i pokazali stanarima Borovja kako nekakva inicijativa ipak postoji. Uz to, ispitivali smo situaciju, pokušavali doći do konkretnijih informacija, osmišljavali daljnje korake.
Ideja ima jako puno, neke ćemo provesti u djelo bez problema, neke ćemo provesti jedino uz podršku ostalih stanara okolnih zgrada.
Investitor se i dalje skriva, ne želi odati svoj identitet, kao što ne želi odati što se namjerava graditi na Borovju. No, svakome je jasno da iza svega stoji netko s debelom podrškom gradskih struktura. Nismo naivni.
Svjesni smo da naša akcija neće ići glatko. Međutim, uživamo veliku podršku u našem kvartu. Svakodnevno nam ljudi prilaze, raspituju se, žele pomoći. Najbolja stvar i najveća snaga akcije su djeca. Djeca s njihovim malim akcijama, kojima pokazuju svoje negodovanje, djeca kojima je naprasno oduzeto još jedno igralište. Zato, neće glatko ići ni ta gradnja. A to nam već ulijeva veliku dozu optimizma.
Iza ove gradnje stoji netko s debelim novčanikom, s još debljim vezama u Gradu Zagrebu. Mi, s druge strane, imamo vrlo tanke novčanike, nemamo nikakve veze u Gradu. Ali, naša su srca velika, na našoj su strani ljudi, s nama su djeca. I mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći kako bismo zaštitili ovaj maleni kutak.
Čak i u slučaju da ne uspijemo, uspjeli smo! Jer, barem ćemo pokazati kako građani postoje, kako građani misle i djeluju. Ako ništa drugo, netko će uočiti našu akciju i jednog dana uspjeti u svom kvartu.
A mi? Mi ćemo moći gledati svoju djecu u oči. Jer smo, ako ništa drugo, barem probali.

Dakle - Stanari Borovja, gore glave!

4 komentara:

Srdjan Gavrilovic kaže...

Pa dobro.... Iskreno se nadam da ce te saznati ko i sta gradi!? Zar ne postoji pravo na JAVNI UVID!? Zar ne postoji suradnja zajednice - stanara sa javnim - komunalnim sluzbama na nivou grada? zar ne postoji gradski arhitekt? Netko bi ipak morao znati "kamo idu nasi gradovi"... zar ne?

Srdjan Gavrilovic dia

Siniša Šegvić kaže...
Autor je uklonio komentar.
Siniša Šegvić kaže...

Osvrt Jasminke i Siniše na ovu priču
može se pogledati ovdje.

Inicijativa Zeleno Borovje kaže...

Da, postoji pravo na javni uvid, postoji zakonom zajamčeno pravo na informacije. Sve to što kažeš, Srdjo, postoji. I sve je to lijepo. U teoriji. U praksi je to teško dostižno. Ali šaljemo dopise, tražimo odgovore od nadležnih službi...