27 svibnja, 2007

Ono što želimo

Da, znamo...
Ovo je samo jedna od Zagrebačkih zelenih površina. Štoviše, ovo je samo jedna od onih zelenih površina koje se nemilice pretvaraju u betonske stambene blokove. U gramzivim raljama hrvatskog građevinskog poduzetništva nestaju zelene površine, kako bi se prodavali stanovi. Jer to je unosnije. Jer tu su pare.
Ipak, ovo za nas nije samo zelena površina. Za nas je ovo livada djetinjstva naše djece. Naša se djeca igraju na livadi, mi se na njoj družimo, slave se rođendani. Djeca na njoj odrastaju, na površini puno humanijoj, puno prirodnijoj od onih sivih, hladnih betonskih blokova, toliko karakterističnih za naš grad. Zato je ova livada mjesto od posebnog značaja za sve nas.
Ako ova livada "padne", ako se na njoj stvarno izgradi zgrada, što će preostati našoj djeci? Ostat će im beton, asfalt, ulica. Zbog dosade, ostat će im okupljanje u kvartovske bande, što besciljno patroliraju kvartom. Da li se itko od investitora pita što će biti s djecom? Da li je to njih uopće briga? Jer, to su ljudi što su odavno zaboravili na svoje djetinjstvo. Nemaju oni vremena razbijati si glave takvim glupostima kakva je dječja igra. To su ozbiljni ljudi. Poduzetnici. Voze se u svojim crnim limuzinama, u stalnoj trci za brzom zaradom, bez osjećaja za dugoročni interes cijele zajednice.
A tom instant poduzetništvu smeta dječja igra, kao i bilo kakav smijeh. Smijeh nije primjeren odraslima. Oni moraju biti ozbiljni, usmjereni na profit. A djeca se mogu, uostalom, igrati i na kompjuteru. Ili neka gledaju televiziju. Imaju i igraonice u shopping centrima. Djetinjstvo, provedeno u shopping centrima, producira upravo ono što treba našem mladom kapitalizmu - konzumente, što će poslušno reagirati na bilo kakvu propagandnu poruku.
Mi želimo djeci omogućiti zdravo djetinjstvo. To bi trebao biti cilj cijelog našeg društva, jer djeca su naša buduænost, zar ne? Želimo li humanije društvo, djeci trebamo osigurati odrastanje u humanim sredinama. Gradovi moraju biti građeni i uređeni po mjeri čovjeka, a ne po mjeri nekolicine instant poduzetnika. Zato ćemo učiniti sve što je u našoj moći da sačuvamo ovu livadu ili, ako želite, zelenu površinu.

2 komentara:

Siniša Šegvić kaže...

Nema smisla kritizirati investitora,
jer njegova je misija
da oplodi kapital ulagača
u skladu s važećim propisima.
Kao što Feralov novinar lijepo naglašava,
odgovornost za nemili događaj
prvenstveno je na onome
tko je izdao papire za gradnju.
Gradski ured za izgradnju
se financira iz prireza građana,
i zato je i dužan štititi njihove interese.

Inicijativa Zeleno Borovje kaže...

Doista nisu krvi ni investitor ni radnici-oni najmanje jer vjerojatno rade za male pare-zna se tko je kriv. Dozvola može i postojati ali je samo pokazatelj stanja u tom dijelu našega društva.